Futsal2
Akademi Junior3
Akademi Ungdom6
AFC Eskilstuna
AFC Eskilstuna
A-laget
Futsal2
Akademi Junior3
Akademi Ungdom6

Matchrapport från AFC-ÖIS

AFC firar 3-1 målet mot Örgryte

Efter förra veckans vinst mot J-Södra i Superettanpremiären så var AFC både laddade och spända inför hemmapremiären mot Örgryte IS. Vi pratade med assisterande tränaren Robert Åstedt innan matchen om vad det är som skiljer Örgryte från J-södra då båda lagen är tippade till toppositioner i Superettan.

- Båda lagen har liknande spelsätt. En premiär är dock alltid en premiär och det är klart att nerverna spelade en roll i matchen mot J-Södra. Det här är en match som är rätt lik. Det är hemmapremiär som alltid är nervöst och vill ju så klart spela bra inför hemmapubliken.

Matchrapport
Matchen mot Örgryte var aldrig riktigt i fara men en stor eloge till vaktmästarteamet som lyckades skyffla bort all snö i tid för matchen. De gjorde ett kanonjobb och planen var fin som alltid vilket bäddade för en spännande och offensiv fotboll.

AFC spelar med en hög press och ligger på aggressivt och får ett par snabba chanser som man inte riktigt lyckas sätta men man ser tidigt att det är på Viktor Götessons kant som det kommer att hända grejer. Vilket det också gör, efter 10 minuter får Götesson en boll på kanten att springa på, han serverar Amar Muhsin längst marken och AFC gör 1-0.

– Vi överbelastar på ett sätt som gör att jag får fri gata hela tiden. Vi borde kanske kunna göra något till mål, sa Götesson senare i Discoverys halvtidsintervju.

AFC fortsätter att pressa högt och varierar bra mellan Götesson och kapten Mammars vänsterkant och Fors och Alsanatis högerkant. Efter 22 minuter får Alsanati bollen på kanten, vänder in och levererar en boll in i mitten som Götesson möter med huvudet(?) och stöter in 2-0.

Efter det andra målet så tar Örgryte tag i matchen mer och mer och etablerar press mot AFCs försvar. I den 37:e minuten frispelades Ajdin Zeljkovic och drogs ned av AFCs Nick Wolters. Det fanns egentligen inte mycket annat Nick kunde göra i situationen. Straff till Öis och en kall Zeljkovic som kunde reducera till 2-1.

Andra halvlek började riktigt bra och AFC kunde kapitalisera på det redan efter några minuter. Örgryte tvingas spela hem till målvakten i målområdet och målvakten tvingades plocka upp hempassen. Indirekt frispark och en otroligt snabbtänkt Götesson som serverade Muhsin samtidigt som ÖIS bråkade med domaren. 3-1.

AFC kunde även göra 4-1 efter 58 minuter när tog ett skott/inlägg som styrdes in av en Örgryteförsvarare. Målet tillskrevs som självmål först men har sedan ändrats till ett Alsanatimål då man bedömer att den hade gått in oavsett touchen.

Det ser sedan ut som att AFC har kontroll på matchen men Öis ändrade om och bytte först in AFC-bekantingen Alexander Ahl Holmström och Kevin Ackermann samt Elias Gustafson, Olle Johansson och Anton Andreasson lite senare. Det resulterade i ett tryck från ÖIS som lyckades göra ett par sena mål och göra det till match igen.

Dom sista 10 minuterna (5 av ordinarie tid samt 5 extratidsminuter) var riktigt nervösa men AFC lyckades hålla undan.

Så här säger Rober Åstedt om matchen
- Vi börjar matchen bra, ligger högt och pressar aggressivt, precis som vi vill. Vi lyckas också att göra 1-0 samt 2-0 ganska tidigt, vi har även möjligheter för att utöka en ledning men får inte riktigt till det. Efter ca 30 minuter börjar vi tappa momentum i matchen och tillslut får ÖIS en straff som de tar vara på (2-1). Vi avslutar halvleken dåligt men håller ledningen in i paus.

Andra halvlek börjar bra, som i första. Vi vinner dueller och håller ett tryck på ÖIS, får tidigt in ett mål (3-1) efter slarv av ÖIS vilket ger oss självförtroende, ca 10 minuter senare får vi in ett till (4-1). I ca 70:e minuten börjar vi återigen tappa momentum och ÖIS får börja trycka tillbaka oss. De gör 2 snabba mål på ca 5-7 minuter och resterande tiden (10 minuter) är det bara att kämpa och inte göra något dumt.

Nästa hemmamatch är på söndag den 17:e april mot Landskrona som har förlorat sina första två matcher i årets upplaga av Superettan. Något man kan lita på är att AFC spelar en offensiv och rolig fotboll. Hoppas vi ses på Tunavallen då!

Skribent:Peter Harich
Fotograf:Tommy LS Andersson
Dela artikeln