Futsal3
Akademi Junior3
Akademi Ungdom5
AFC Eskilstuna
AFC Eskilstuna
Lagen
Futsal3
Akademi Junior3
Akademi Ungdom5

Ordförande har ordet

Vi lämnar år 2021 bakom oss och blickar framåt mot 2022, som blir AFC:s åttonde år i elitfotbollen - varav två av dem i Allsvenskan.

Säsongen 2021 för A-laget slutade med en mittenplacering, på nionde plats. Samtidigt har tabellen aldrig varit så tät, där så lite som två till tre vinster eller förluster kunde bli avgörande för huruvida ett avancemang till Allsvenskan eller nedflyttning till Division 1 väntade. Den första halvan av säsongen skulle komma att bli tämligen nervig, med ett obesegrat facit på hemmaplan men likväl utan en enda seger på bortaplan. Ovissheten kring om vi skulle klara kontraktet ledde till förändringar i tränarstaben. En positiv omställning behövdes - och inte minst en återgång till rötterna för klubbens spelfilosofi, nämligen en offensiv fotboll. Tränarrollerna antogs av unge Jawad Al Jebouri och Robert Åstedt, som i grund och botten fostrats i klubben och som under denna tid hunnit anamma dess kultur och filosofi. Som synes i resultaten visade det sig vara rätt val. Vi, tillsammans med klubbens fans, kunde bevittna utvecklingen av våra unga spelare och det faktum att vårt spel blivit såväl intresseväckande som varierat.

Samarbetet med ledande svenska klubbar har nu blivit en tradition. Malmö, AIK, med flera anförtror oss med deras talanger och vi uppfyller som svar deras förväntningar. Spelare som Tihi, Törnqvist, Wikström och andra har hos oss fått chansen och utvecklats väl.

Den stora förändringen i vår teambuilding-metodik ligger i vår satsning på att utöka antalet långtidskontrakt, främst med yngre spelare. Urvalet görs i första hand bland spelare i Sverige, snarare än i utlandet, samtidigt som ett bestämt antal platser reserverats för lokala talanger. Urvalet av spelare sker genom noggrann scouting från sportavdelningen, och baseras inte bara på agenternas rekommendationer.

Samtidigt fortskrider en dynamisk utveckling av akademiverksamheten. Juniorerna i U17 hade chansen att kvala till Allsvenskan, men förlorade olyckligtvis den avgörande finalen mot Nacka i den andra matchen. Spelare tillhörande akademin kan ständigt ses närvara under A-lagets träningar och i U21:s ligaspel, där vi i år lyckades vinna gruppen. Vi har därvid alltid varit öppna för samverkan med andra lokala klubbar och har i detta syfte tilldelat dessa spelare ett antal platser i vårt U21-lag.

AFC Futsal har på tre års tid kämpat till sig en plats i SFL och håller fortsatt sin placering. Trots att första halvan av säsongen 2021-2022 inte direkt kan ses som någon framgångssaga har vi en stark tro på att vi klarar kontraktet. Det är också anmärkningsvärt att intresset för vårt futsal-lag har varit så otroligt stort - för vi ligger publikmässigt högst av alla lag. Jag vill här rikta ett särskilt stort tack till Eskilstuna kommun och ledningen för STIGA Sports Arena, för tillhandahållandet av utmärkta villkor.

Rent ekonomiskt har det varit ett riktigt tufft år - men vi ska inte klaga alltför mycket - då detta har varit fallet för alla inom vår bransch. Tack vare allt rikstäckande stöd, stöd från de kommunala bolagen, Sparbarken Rekarne och våra fantastiska sponsorer, lyckades vi ta oss igenom dessa tider och bland annat få en elitlicens för kommande år. På grund av det ökande intresset från lokala företag och investeringar från det oberoende bolaget Fotbollsintressenter AB kunde vi dessutom påvisa ett positivt eget kapital. Till förtjänst av ett lokalt företag kunde vi samtidigt befria oss från ett antal dyra och betungande lån och har nu istället ett samlat lån med otroligt bra villkor: noll ränta för det kommande året.

Naturligtvis kommer vi nu, som svar på stödet, att behöva ta till kostnadsbesparingar i första hand gällande antalet personal. Vissa arbetsuppgifter kommer till exempel att behöva omfördelas. Klubbstyrelsen har godkänt en stram budget för 2022, men den räcker ändå fullgott för att uppfylla de uppgifter som ålagts klubben.

Jag vill uttrycka min enorma tacksamhet till alla våra medlemmar, fans och AFC-vänner, för ert stöd till klubben och idrotten i synnerhet. Ett särskilt stort riktas också till er som har varit vid vår sida under dessa ansträngande tider, till er som bidragit med ert moraliska stöd, till er som varit med och skyddat vår unga klubb från orättvisor, och till er som hejat på vårt lag på vallen och på bortaplan!

Gott nytt år - till er alla. Vi ses 2022!

Alex Ryssholm

Ordförande

Skribent:Alex Ryssholm, Gino Torlo
Dela artikeln

Kommentarer

Det finns inga kommentarer till den här artikeln ännu. ⁨Om du är klubbmedlem, logga in för att lämna en kommentar.⁩